Cacaoboter Mattisson
De cacaoboom is een kleine boom uit het tropisch regenwoud in Zuid-Amerika. De boom bezit grote bladeren (30 cm lang), maar de grote vruchten op de stam zijn het meest opvallend. Afhankelijk van de soort zijn deze vruchten rond of elipsvormig en kunnen ook 30 cm lang worden. Binnenin de vrucht vindt men de zaden dicht opeengepakt.
Lang geleden werd de cacaoboom naar Midden-Amerika en Mexico overgebracht en tegenwoordig wordt cacao in veel tropische landen aangeplant. De zaden bevatten een grote hoeveelheid vet, ook wel bekend als cacaoboter.
Als men de inhoud van de zaden maalt ontstaat er een olierijke vloeistof of pasta, de zogenaamde cacaomassa. De cacaoboter kan hieruit worden geperst en het residu kan worden gedroogd en vermalen tot cacaopoeder.
Zelf chocolade maken
Met cacaoboter en cacaopoeder kunt u zelf chocolade maken. Omdat het om onverhitte producten gaat (rauw), zijn veel belangrijke voedingsstoffen bewaard gebleven. Dit maakt zelfgemaakte rauwe chocola tot een product wat ook nog iets toevoegt aan uw gezondheid. Voeg dan natuurlijk geen suiker toe, maar bijvoorbeeld Stevia. Is eventueel ook goed te mengen met kokosvet. Heerlijk en gezond!
Recept chocolade maken.